Motocikl od 1894 – do danas

Prvi serijski motocikl  “Hildebrand & Wolfmüller” nastao je 1894. godine. U svom obliku, motocikl živi više od jednog veka. Kako se tehnologija razvijala, tako su i motocikli držali korak te su sada brži, stabilniji, pouzdaniji, komforniji, bezbedniji. No, ako skrenemo pogled sa motocikla na čoveka, pojedinca, koliko se on promenio tokom jednom veka? Ne moramo čak sagledati jedan vek, možemo uzeti poslednjih 20 godina. Promena je mnogo, između kojih se neopaženo i podmuklo uvukla, otuđenost. Otuđenost od ljudi, prirode, svega što nas okružuje. Svi su konektovani, šake su im srasle sa telefon, šake koje guraju u prazninu interneta, šake koje ne znaju da se rukuju, pomiluju, rade…  Interakcija sa drugim ljudima i prirodom, preko telefona jeste sterilni falsifikat gde je emocija nagrđena “smajlijima”.

Motocikli, stari i novi, brzi i spori, različitih namena, naslonjeni na bočne oslonce skrajnuti tokom zimskih dana čuvaju uspomene i kao pod okupacijom, čuvaju vrednosti i indetitet jednog načina života u išćezavanju. Vlasnicima dvotočkaša neće trebati više od nekoliko sekundi da shvate o čemu se govori. Za one koji to ne znaju, vrlina koju motocikl skriva je vožnja koja za razliku od drugih vožnji jeste socijalna aktivnost. Na motociklu su duša i telo u potpunosti aktivirani u interakciji sa spoljašnim svetom. Vožnjom motocikla, oseća se put i mesto. Osećate i vidite ono što se izguglati ne može. Svaki kilometar razbija životnu kolotečinu.

Iako je vožnja motocikla uglavnom solo, postoji još jedno mesto na zadnjem sedištu koje, na prvi pogled liči na sedište no za motociklistu to je intimno mesto, lični prostor gde je dozvoljeno prisustvo samo osobama za koje motociklista smatra da su vredne i istina, onaj ko kilometre niže sa voljenom osobom pozadi zaista gradi čvršću vezu jer, takva aktivnost zahteva veliko međusobno poverenje i preslikava spremnost dvoje da se upuste u nepoznato, van poznatog sveta u kome vlada lažan osećaj sigurnosti.

Motociklisti, iako individue, bez problema povedu konverzaciju gde god da se nalaze. Posebno se ističu grupne vožnje gde se uvek oseti jaka, pozitivna energija. Tu je glavni motiv razonoda, neobavezna aktivnost i konverzacija sa ljudima koja nije izobličena interesima i životnom svakodnevnicom. Tu su ljudi, bez maske, jer vožnja motocikla oslobađa lažnog indentiteta. Sa takve vožnje se dolazi kući oplemenjen.

Kako se kilometri nižu pod točkovima tako i svet prolazi kroz čoveka. Vožnjom kroz svoju zemlju, shvata gde živi i odakle je. On upoznaje ljude i mesta, kroz njih i sebe. Idealizovali smo strance i zapad. Vožnjom se uviđa da lepa mesta nisu samo Beč i Milano. Možda i nisu lepa kako je lep Mitrovac, kako je trpeza bogatija u zabačenom selu negde na istoku Srbije. Svako će drum i putešestviju doživeti na različitit način, verovatno se neki i neće sa mnom složiti i ne treba jer, suština je izaći u svet, osetiti ga svojim čulima i po tome doživeti. Ne preko interneta, ne preko televizije. Motocikl vodi i svojim točkovima hita ka formiranju sopstvenog stava i mišljenja.
Posle velikog broja kilometara, motociklista dolazi svom domu umoran. Parkira svoj motocikl, opremu odlaže na predviđeno mesto. U jednom trenutku zastaje, gleda motocikl. Poštuje ga zbog onoga što mu pruža, poštuje ga jer ga je odveo i doveo svom domu. Poštuje sebe jer motocikl nije za svakoga, zato što je opasan. Zato što ga je zaradio i radi više od ostalih da bi motocikl mogao imati. Kako zaključava garažu, čovek se priseća kilometara po pljusku na autoputu u neko gluvo doba noći. Mokar i prljav kožni kombinezon koji miriše na drum i mutan vizir kacige ga podsećaju na vrednost svog doma i porodice.

Motocikl je zadržao svoje osobine i suštinu, čovek koji je izgubio svoju pripadnost, svoja osećanja zamenio tuđim, svoju istoriju i veru odbacio postaje samo broj, sredstvo ili alat za izvršenje zadataka od strane drugih. Motocikl i motociklista su hajduci svoga vremena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s